ЗЕЛЕНИ ИЗАЗОВИ ЕКОПОЛИСА
30.11.2011

Планетарна кампања СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА 2011, обележена је у Европском кутку Ниш отварањем самосталне изложбе фотографија и инсталација проф. Драгана Видојковића, мултимедијалног уметника, аутора медијске ЕКОполис мреже у Нишу. Ова поставка, под називом „ЗЕЛЕНИ ИЗАЗОВИ ЕКОПОЛИСА“ остварена је под покровитељством Града-Градске општине Палилула, у сарадњи са члановима еко-мреже и партнерском организацијом Едукативни центар у Књажевцу. Излажбу је отворио Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, који је истакао значај грађанског активизма и интерактивну сарадњу локалних органа власти и организација цивилног друштва. О стваралаштву Видојковића и „ЗЕЛЕНИМ ИЗАЗОВИМА ЕКОПОЛИСА“ говорили су и проф.др Радивоје Манчић и Милан Петровић.

„Пред нама је уметничка фотографија, инсталација, ангажована уметност, исказана сликом. Слика стања, слика наде, слика акције, да се нада претвори у стварност. Време ће потврдити да су идеје Драгана Видојковића, уметника са фотоапаратом, градитеља еколошке свести активисте у еколошком покрету, научника у еколошкој теорији идеје за будућност. Видојковић је Ниш, Србију и Балкан увео у кампању Стоп климатским променама-Очистимо свет, пре више од десет година. Фотографије уметника апелују да се уклоне депоније опасног отпада, позивају да се заштите воде које нам значе живот, говоре о вредности човека кога морамо чувати као зеницу ока, о флористичком благу, говоре о лепоти свих годишњих доба. Ово је иказ љубави према човеку и природи. Хвала човеку, грађанину, уметнику, професору и академику. Хвала за љубав коју нам дарује - закључио је професор.др Радивоје Манчић, на отварању ове мултимедијалне изложбе у Европском кутку.

У сусрет  разговорима светских лидера о клими, који се одржавају у Дурбану, Јужна Африка, од 28.новембра до 9. децембра 2011. године, медијска ЕКОПОЛИС мрежа организује више активности које имају за циљ образовање становништва и јачање грађанске иницијативе. Фотографије Драгана Видојковића, које су изложене у галерији Европског кутка до краја ове недеље, упућују на место и улогу појединца и заједнице у остваривању локалних и глобалних циљева образовања за одрживи развој и наше одговорности за животну средину и илуструју грађанску иницијативу и активност организација цивилног друштва у заштити животне средине.